Grupul Psaltic "Macarie Ieromonahul"
  prezentare ... membri ... media ... magazin ... lectii ... link-uri ... contact ...

        » Istoric
        » Curriculum Vitae
        » "Macarie Ieromonahul"
        » Diplome

Smeritul Ieromanah Macarie, protopsaltul Mitropoliei din Bucuresti, a fost cel mai vestit “dascal de musichie”, la începutul secolului trecut si un mare ctitor al muzicii noastre bisericesti. Era originar din satul Perieti, Ialomita, nascut în jurul anului 1770. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu dragoste de biserica si cu darul cântarii, a deprins muzica psaltica "din mica sa coliparie". Apoi, împreuna cu sora sa, au intrat în nevointa calugareasca. El s-a calugarit la Manastirea Caldarusani, iar sora sa, Iustina, la Manastirea Vâforâta. Auzind de numele si de talentul sau, mitropolitul Dositei Filitti (1793-1810) l-a adus la mitropolie si l-a dat sa învete carte la Colegiul Sfântul Sava din Bucuresti. Apoi l-a hirotonit preot.

În anul 1820, mitropolitul Dionisie Lupu, vazând ca Ieromonahul Macarie "era cântaret desavârsit si cunoscator profund al sistemelor de psaltichie veche si noua", l-a numit director (epistat) al scolii de muzica bisericeasca, înfiintata de el la mitropolie. În aceasta scoala se pregateau gramaticii si candidatii la preotie. Cuviosul Macarie era totodata un calugar smerit si sporit în cele duhovnicesti, bun slujitor al Bisericii lui Hristos si distins orator. Atat cântarea, cât si predica Ieromonahului Macarie erau inspirate de Duhul Sfânt si se savârseau "cu toata evlavie si dreapta socoteala". La porunca mitropolitului Dionisie, Ieromonahul Macarie a început opera de traducere din limba greaca a cântarilor bisericesti în grai curat românesc, acomodându-le cu sufletul si cântarea poporului nostru. renuntând la "sistema veche" si greoaie, el transcrie muzica psaltica pe noua notatie, în graiul patriei, usor de învatat pentru toti.

În acest scop a tiparit la Viena, între anii 1822-1823, trei carti de cântari bisericesti "dupa noua sistema" si anume: Teoreticonul, Anastasimatarul, dedicat mitropolitului Veniamin Costachi, si Irmologhionul. Dupa întoarcerea sa în tara, "ca un apostol râvnitor" ce era, s-a ostenit sa raspândeasca peste tot noua cântare bisericeasca, mergând din loc în loc, prin orase, prin biserici si manastiri. Pâna în anul 1829, toate orasele din judetele Tarii Românesti aveau scoli de muzica în limba poporului, dupa metoda Ieromonahului Macarie; iar cartile sale au ajunsla toate seminariile si manastirile vremii, din Moldova, Transilvania si Banat. Însusi mitropolitul Grigorie al Ungrovalahiei, protectorul sau, îl numeste "dascalul scoalelor românesti de musichie". Cuviosul Macarie Ieromonahul era si un bun compozitor de cântari bisericesti si un "patriot râvnitor". El este cel dintâi compozitor de imnuri scolare românesti. Sunt vestite catavasiile sale de Florii, cântarile Sfintei Liturghii si îndeosebi axioanele închinate Maicii Domnului. Melodia cântarilor lui este linistita, nesilita si potrivita. Ea curge lin, ca un izvor curat de apa.

Pentru toate acestea, Ieromonahul Macarie este considerat "întemeietorul"si fondatorul muzicii psaltice românesti. El a "nationalizat" muzica psaltica, fara a se departa de textul original. Adica a curatat-o de influentele straine, orientale, si i-a dat vesmânt nou, autohton. N-a sacrificat nici melodia primita, nici limba româneasca.

În anul 1829, o data cu surghiunea mitropolitului Grigorie Dascalul, a fost nevoit si Ieromonahul Macarie sa plece din Bucuresti. Poposind în Moldova, mai întâi ajunge egumen la Manastirea Bârnova. Apoi se duce la Manastirea Neamt, unde, timp de trei ani de zile, învata pe calugari noua cântare bisericeasca. În anul 1833, Ieromonahul Macarie Dascalul se întoarce în Tara româneasca la Manastirea Caldarusani. Apoi, îmbolnavindu-se, este luat în îngrijire de sora sa, Iustina, stareta Manastirii Viforâta. În toamna anului 1836, Cuviosul Macarie Ieromonahul se stramuta din viata aceasta la cerestile lacasuri, pentru a cânta neîncetat cu îngerii maririle lui Dumnezeu.


  © 2006 - 2017 Grupul psaltic "Macarie Ieromonahul".

  
prezentare | membri | media | magazin | lectii | link-uri | contact |